Met 24 officiële talen in de EU en nog veel meer niet-officiele talen, kan de meertaligheid en een inclusieve digitale interne markt in Europa alleen mogelijk worden gemaakt door middel van taaltechnologie. Het Europese TST-bedrijf wordt gedomineerd door duizenden kleine en middelgrote ondernemingen en een paar grote spelers. Veel MKB-bedrijven zijn van wereldklasse, met technologieën die soms beter presteren dan die van sommige wereldspelers.

De Europese TST-business is echter ook gefragmenteerd - per natiestaat, taal en sector. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom het Europese landschap en de Europese taaltechnologische gemeenschap er nog niet in geslaagd is haar volledige potentieel te bereiken. De uitdaging om hier iets aan te doen wordt aangaan door de ELG op te richten als het belangrijkste platform voor taaltechnologie in Europa.

De ELG zal een schaalbaar cloud-platform ontwikkelen en implementeren, dat op een gemakkelijk te integreren manier toegang biedt tot honderden commerciële en niet-commerciële taaltechnologieën voor alle Europese talen, inclusief het gebruik van tools en diensten en datasets en -bronnen.

Het zal de commerciële en niet-commerciële Europese TST-gemeenschap in staat stellen hun technologieën en datasets in het platform te deponeren en te uploaden, ze via het netwerk in te zetten en verbinding te maken met andere bronnen.

Het Europees Talenraster zal de meertalige digitale interne markt een impuls geven in de richting van een bloeiende Europese taaltechnologiegemeenschap, die nieuwe banen, nieuwe markten en nieuwe kansen zal creëren.