liacsOp vrijdagochtend 13 september was er een zeer geslaagde, Engelstalige, NOTaS-deelnemers bijeenkomst bij het prestigieuze LIACS in het Sylviusgebouw in Leiden.

Het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) is een kenniscentrum voor multidisciplinair onderzoek en onderwijs op het gebied van informatica en kunstmatige intelligentie (waaronder Taal en AI). Suzan Verberne had in samenwerking met NOTaS een mooi programma gemaakt: twee academische projecten en twee meer toepassingsgerichte projecten op het terrein van text mining (automatische tekstanalyse door middel van voorbeeldgestuurde patroonherkenning). De resultaten waren behoorlijk indrukwekkend (in termen van precisie en recall). Zie onderstaand programma voor de besproken onderwerpen en de bij behorende dia's.

Wat ook opviel was de kwaliteit van de sprekers: alle vier erg goed en dat maakt zo'n ochtend met vier toch best taaie onderwerpen, enorm plezierig. De sprekers wisten niet alleen waar ze het over hadden (daar ga je ook vanuit), maar brachten het ook op aantrekkelijke wijze. Elke lezing leidde dan ook tot een levendige discussie met het publiek, dat ruim 20 personen telde en voor de helft uit Leidse onderzoekers bestond. Na afloop van de lezingen werd nog enthousiast nagepraat tijdens de informele netwerklunch. Opnieuw bleek dat NOTaS-deelnemers zich graag door de wetenschap laten informeren en inspireren!

Programma

Tijd Item & link naar de presentatie Spreker(s)
09:30 Welcome with coffee NOTaS-board
10.00 Brief introduction Suzan Verberne (TMR-LIACS)
10:05 Using Text Mining and Information Retrieval Techniques in the Archaeology Domain; Creating a Search System for Excavation Reports Alex Brandsen (Faculty of Archaeology, Leiden University) 
10:35 Using word embeddings and semi-structured data to parse resumes Natalia Bukarina (YoungCapital & Leiden University)
11:00 Coffee Break  
11:30: Predicting undiagnosed ADHD from Electronic Health Record with NLP Roel van Est (Antes)
12:00 Knowledge Discovery from Patient Forums Anne Dirkson (LIACS)
12:30 Lunch