Op vrijdag 30 sept en zaterdag 1 okt was NOTaS met een grote eigen stand aanwezig op het DRONGO talen festival. Een druk bezochte bijeenkomst met heel veel bezoekers van allerlei pluimage.

Het verslag volgt, maar de links naar de presentaties staat alvast in de tab.

{tab=Verslag}

notas drongo 10

 

 

{tab=Presentaties}

Spreker Titel Omschrijving
Helmer
Strik
Beter leren spreken met de computer Als je een taal leert of een communicatieve beperking hebt, wil je graag je spraak verbeteren. Alleen is het lang niet altijd mogelijk om intensief te gaan oefenen met een leraar of therapeut. De vraag is dan: is het mogelijk om je spraak te trainen met een computer? De spreker zal antwoord geven aan de hand van demo’s en video’s van apps met spraaktechnologie voor normale en atypische spraak.
Dennis
de Vries
Beter leren schrijven met de computer Veel leerlingen hebben moeite met schrijfopdrachten. De oplossing is om ze hier meer mee te laten oefenen, maar wie kijkt de schrijfsels na? Taaltechnologie kan hier uitkomst bieden: Klinkende Taal ontwikkelt een applicatie die automatisch opstellen nakijkt en vervolgens verbeter­suggesties doet voor spelling, grammatica, woordkeuze en stijl. Dit moeten leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs en immigranten / NT2-ers in staat stellen om zelfstandig hun schrijf­vaardigheid te trainen. De spreker zal de huidige versie demonstreren en uitleggen hoe de computer een Nederlandse tekst analyseert en verbetert.
Arjan
van Hessen
Zoeken in AV-documenten Al een aantal jaren worden we overspoelt met te veel AV-informatie. Een mooi voorbeeld zijn de hoorcolleges zoals opgenomen door de verschillende universiteiten en via SURF voor studenten als “Web Lectures” beschikbaar gesteld. Het idee is dat het efficiënter is om een algemeen hoorcollege op te nemen en de vrijgekomen tijd te besteden aan werkcolleges.  Door het sterk stijgend aantal beschikbare colleges wordt het steeds belangrijker dat je goed kunt zoeken in online-beschikbare opnames van colleges en kunt inzoomen op bepaalde fragmenten. In de presentatie kom je te weten hoe je zo’n systeem kunt maken en hoe goed het al werkt.