NOTaS-bijeenkomst: "De ethiek van AI bij overheidsdiensten"

Kalender
NOTaS-Kalender
Datum
19-03-2020 10:00 - 13:00
Locatie
Meetup Jaarbeursplein
Url
https://www.jaarbeurs.nl/meetup

Beschrijving

Belastingdienst

NOTaS organiseert in samenwerking met Df&A (Datafundament en Analytics, de innovatieafdeling van de Belastingdienst) een miniconferentie over de ethiek van AI-modellen. Aanleiding hiervoor is een kritische oratie van bijzonder hoogleraar Diana van Hout (leerstoel forneel belastingrecht): zij betoogt hierin dat de Belastingdienst weliswaar efficiĆ«nter kan handhaven door de inzet van AI-modellen, maar dat dit niet ten koste mag gaan van de basisrechten van de belastingplichtige, zoals het recht op een gelijke en evenredige behandeling. 

Df&A is een belangrijke leverancier van AI-modellen en besteedt veel zorg aan de eerlijkheid en de privacy-impact van de hier ontwikkelde toepassingen. Daarom wil Df&A graag met prof. Van Hout in gesprek gaan over de vraag hoe je zulke binaire beslissystemen verantwoord vorm kunt geven. Op de conferentie zullen enkele Df&A-medewerkers iets vertellen over de ontwikkeling van "responsible AI-toepassingen". Vervolgens zal prof. van Hout een juridisch kader introduceren waarmee je dergelijke toepassingen ethisch kunt toetsen, en van hieruit op concrete casussen reageren.

Hiernaast staan we stil bij e-discovery, digitale misleiding, textmining op dataleaks en AI/TST-toepassingen bij de FIOD, waaronder spraaktranscriptie. Dit zal aan de orde komen in presentaties van Hans Henseler (lector Digiale forensics en e-discovery) en Arjan van Hessen (onderzoeker spraaktechnologie). Het inhoudelijke programma wordt afgerond met een stellingendiscussie waarin ook de zaal om haar mening wordt gevraagd. 

Graag nodigen we NOTaS-deelnemers en medewerkers van Nederlandse overheidsdiensten uit om deel te nemen aan deze veelzijdige conferentie. Maak kennis met Df&A en laat je bijpraten over de mogelijkheden (en juridische) beperkingen van AI en TST in de (fiscale) controle en opsporing! 
Deelname is alleen mogelijk na aanmelding via het registratieformulier hieronder.

 

Locatie informatie

Meetup Jaarbeursplein

Plaats
3521AL Utrecht
Provincie
Utrecht
Land
Nederland