NOTaS-lunchlezing (online) over "TST-opleiding & Arbeidsmarkt"

Kalender
TST
Datum
17-02-2023 12:00 - 13:00
Url
https://www.drongo.nl/newsletter/e84cccce/

Beschrijving

Afbeelding Drongo

Lunchlezing rond het thema TST-opleiding & Arbeidsmarkt door Maaike Verrips (Drongo) en Emma-Charlotte Hartkamp (Vertaaldienst Europese Commissie).

Taaltechnologie speelt een steeds belangrijker rol in de meertalige Europese samenlevingen waarin wij wonen, een ontwikkeling die de hele taalsector raakt. Wordt de taalspecialist op de arbeidsmarkt vervangen door de datascientist of is vakkennis over taal nog steeds onontbeerlijk? In samenwerking met Drongo en De Taalsector organiseert de vertaaldienst van de Europese Commissie op 9 februari een online gesprek tussen opleiders, studenten, bedrijven, onderzoekers en taalprofessionals over de arbeidsmarkt voor taalspecialisten. De aanleiding is onze publicatie van OTTO: het overzicht van taaltechnologische opleidingen in Nederland en België. Meer informatie over het evenement is hier te lezen en de voorlopige inventaris kun je op dezelfde pagina ook alvast inzien.

Bij deze lunchlezing presenteren de gastsprekers hun eindrapport met de inventarisatie van Nederlandse en Belgische TST-opleidingen (cq het OTTO-rapport) als uitkomst van een EU-gesponsord project voor de promotie van TST-opleidingen. In dit kader zijn afgelopen twee jaar interessante workshops over TST-beroepen georganiseerd waar we ook eerder een lunchlezing aan hebben gewijd.  Aanmelding voor deze activiteit is niet nodig. We zullen te zijner tijd  een link beschikbaar maken via de website en deze mailinglijst. 

Oproep: we willen het tweede halfuur gebruiken om over het OTTO-rapport in gesprek te gaan (met name over de aansluiting TST-opleidingen op de arbeidsmarkt) en nodigen jullie - specifiek de betalende NOTaS-deelnemers - ook uit om via een pitch van 5 minuten in te gaan op de stagepropjecten en -mogelijkheden in jullie bedrijf of organisatie. Als je hier gebruik van wilt maken, ontvangen we graag vooraf een bericht via   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

NB Op donderdag 9 februari wordt het OTTO-rapport officieel gepresenteerd als uitgangspunt voor een interactief online-gesprek met alle belangstellenden. Zie: https://www.drongo.nl/programma-onderdelen/evenement/84ac3d51/

 

Microsoft Teams meeting
Join on your computer, mobile app or room device
Click here to join the meeting
Meeting ID: 348 872 940 762
Passcode: kTrVHz
 

 Programma (voorlopig)

 Tijd Activiteit
 11.45  Teams-sessie open
 12.00  kort welkomstwoord door NOTaS + intro sprekers
 12.05  Emma: introductie van het EU/Drongo-project rond "TST-opleidingen en arbeidsmarkt"
 12.10  Maaike: uitleg over de OTTO-inventarisatie (incl. criteria), presentatie van de lijst
 12.15   Maaike: de werving van TST-studenten / taalprofessionals: bestaande initiatieven etc
 12.20  10 minuten tijd voor vragen en discussie
 12.30

Maaike/Emma: samenvatting Drongo-discusie

                 a) ideeen over de meerwaarde/branding van de taalprofessional (specifiek m.b.t. AI-modellen)

                 b) doel/inhoud opleidingen voor taalstudenten en TST-werkzaamheden

 12.40  publieksvraag: welk type taalprofessional zoeken NOTaS-bedrijven / wensen m.b.t. TST-opleidingen
 12.55  afronding / slotwoord Maaike/Emma + aankondiging volgende activiteiten
 13.00   kwartiertje tijd om na te praten voor wie wil