Hoe taaltechnologie creatieve schrijvers en vertalers zou kunnen helpen

Kalender
TST
Datum
20-04-2023 13:00 - 17:00

Beschrijving

Op dinsdag 20 april 2023, van 13:00 tot 17:00, organiseert het directoraat-generaal Vertaling van de Europese Commissie (DGT) in samenwerking met de Universiteit Utrecht en Drongo - platform voor meertaligheid, het evenement "Hoe taaltechnologie creatieve schrijvers en vertalers zou kunnen helpen". Het evenement vindt plaats bij de Universiteit Utrecht (Universiteitskwartier, binnenstad Utrecht).

juvenes translatores 2021 nl

Wij denken dat dit evenement interessant is voor u en nodigen u er dan ook van harte voor uit. Ook zouden we het zeer op prijs stellen als u het evenement onder de aandacht zou willen brengen van studenten en anderen in uw netwerk.

In deze derde workshop in de serie "Taal en technologie: een succesvolle combinatie" gaan we kijken naar de oplossingen die AI te bieden heeft voor creatieve schrijvers en vertalers. We gaan de technologische behoeftes van die taalprofessionals bespreken, en gaan met elkaar in discussie gaan over het nut van de huidige mogelijkheden in ons werkveld. Ook bespreken we manieren om obstakels weg te nemen die de vooruitgang op het gebied van creatieve taaltechnologie in de weg staan.

Het programma bestaat uit drie onderdelen:

  1. Plenaire opening
    Met bijdragen van Emma Hartkamp (DGT), Maaike Verrips (Drongo), Gys-Walt van Egdom (Utrecht University) en Ana Guerberof-Arenas (Rijks Universiteit Groningen)
  2. Drie parallele sessies rond verschillende thema's:
    "Storytelling and Artificial Intelligence" onder leiding van Ana Guerberof-Arenas (Rijksuniversiteit Groningen); "Translation of Marketing Texts using Artificial Intelligence" onder leiding van Percy Balemans, en "Poetry Translation using Artificial Intelligence", onder leiding van Lola Scharrenburg (Universiteit Utrecht).
  3. Plenaire afsluiting

De voertaal van de workshop is Engels. Toegang is gratis, maar aanmelden is wel vereist. Voor aanmelden en praktische informatie klik hier.

Hopelijk tot ziens op 20 april!

Namens alle organisatoren,

Emma Hartkamp 
DGT Field Office 
Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland